Friday, September 4, 2009

Tayar Kereta Pecah


hurmmm asyik pasal mslh kereta shj sjak dua menjak ni lol ~~~~
tayar kanan bhgian depan pecah pada hari rabu 2/9/09 huhu
tayar pecah kira-kira jam 12.30 tghari di USJ (subang jaya goodyeart court 3) huuuu
bru pas blk dri USJ 14 tuk collect barang ... then on the way back the incident happened....
tayar pecah padahal tayar baru ganti la gak....huhu
xlanggar lubang or ape pun...tetapi xtau nape plak dia nk pecah..huuu :( dah qada' Tuhan~~ nak wat camne....

on that moment, i was driving dalam halaju yg xbrape la laju on the middle lane huhu
tetibe i felt that tayar rase xsedap mcm rase ade benjol kecil kt tayar and whenever the tayar touches the road, rase cam a slight anjakan and bunyi pelik.....hurmm I deccelerated down my vehicle AND suddenly an explosion sound heard....kuat la jugak...
Then my stering wheel rase susa nk navigate and rase cam nk terbabas pun ade..Immediately, I pegang stering firmly and I tried my best to pull my vehicle to the left lane of the road....walaupun da rase mcm the rim da mcm sentuh the ground pun huhu tapi for the sake of other road users safety..i have to pull it and nasib baik la kereta2 yg witnessed the incident slowed down and gave me space to pullover ke tepi... panic tau tyme tuh.... huwaaaa
da la sorg2 ni...then da la blur ttg how to handle vehicle when it brokedown hahaha
dlm hati da bedetik "OMG!! DAMN~~ this is not happening to me as this gonna became my 2nd tyme"
coz last year around january...tayar kete pecah gak as I hit a lubang coz the road was so dark and that night hujan lebat gler (i was barely see anything ahead lol)...sorg2 gak huhu

slps da berjaya menyadaikan my car ke tepi.....kuar and tgk keadaan tayar..mmg sgt terrrible la..cam da terkopek or terkupas lining tayar tuh...lapisan dalam da terbelah pun..pastu fiber shield dpn tayar tu da tercabot and berada di tgh2 jln raya..kereta yg lalu-lalang ran over it..huhu then i picked it up bile traffic dah reda....then I called my mama and she said that 'buat la mcm biase' haha... lantas la i got out from my car & took tools needed to jack up my car and took the spare tire to change up the tire on my own...(KONON)
then ade plak mamat indian yg lalu situ offer his help but i REJECTED him as he asked me to pay him certain amount after he get done nnti~ huhu pastu ade gak kereta ni pullover and kluar lgi 2 org mamat indian yg intended nk tolong..Tapi i geleng2 kepala dari jauh kt dorang signalised that i don't need their help...gagagaga coz cuak, berdebar & takot & xpercaya
Then i immediately masuk dlm kete blk and called Bob asking for help...sbb rase dia dok plg dekat ngn area ni and he probably tahu cri tempat ni...I also called Mr. Bladioskov...am glad he came to help out jugak dan i misinformed him with the directions, finally he managed gak sampai..hehe !~~ (wat muke senyum2 bahagia :P huhu)

Fuhh lega la bila Bob sampai ngn Rizzal skali..so dorg tolong la jack kete and tuka tayar...yg xbestnya..masa nk tuka tayar tuh..cam biase la...nk pulas & buka nat tayar tuh la ---was the hardest part and sgt time-consuming....sampai berpeluh2 la dorg nolong ..cian dorg....
lepas da tuka tayar...gi petronas kt depan summiit USJ tuk pump up angin ke dlm tayar spare ni coz tayar ni mmg kurg angin...da la tayar ni kecik jek huhu mmg bwk slow gler la mcm siput sedut.... i decided nk gi bengkel tayar tok tuka tayar bru cepat...tapi abah kate tnggu dlu...biar dia handle pasal tuh... rizzal kate: 'tayar pecah ni maybe sbb over-pressure..then tyme panas2 tgahari dia explode' ..hurrmm mybe kot coz beta slalu gak isi angin kalo nmpk pancit walaupun sedikit.... huhu
tu la~~~ beta adalah perempuan yg xtahu nk maintain kete sbenarnya..main hentam jek..dats why la kot jd cmni huhu cian kete ni
ni bile bwk kete ngn tayar spare yg kenit ni rase a bit imbalance la..dan xley la nk accelerate laju2...adeh...tp xpe segalanya da settled pun....alhamdullilah

keadaan tayar yg da pecah: truk kan??




pas ganti ngan spare tire: kecik jek cam tayar beskal


p/s: hurmm xpe la..Enil be happy k..nasib baik selamat..kul 3 pagi ni nak gi hike Broga hill ..xsabar nk sahur kt puncak ..hee


6 comments:

  1. Tak pandai maintain tayar ea?.. Meh nk aja skit.. Syarikat pengeluar mesti bagi punye recommended tyre pressure.. Cube le check dkat pintu.. Kena buka pintu dulu baru bleh nampak. Biasanya dekat pintu bahagian pemandu atau di pintu belakang driver. ikut je. InsyaAllah tak jadi camni lagi..

    ReplyDelete
  2. ye..mmg la ikut camtuh ... huhu
    kan aku da ckp~~~ bnda nk jadi...kau buat cmne pun..da takdir aku.. huhu

    ReplyDelete
  3. Kalau dh ikut pressure pun, meletup gak.. Mungkin rim tu yang dah rosak.. Lagipun, memang pernah meletup sebab langgar lubang kan. Mungkin insiden itu telah memberi kecacatan kepadanya.. Sekian, dari orang yang bajet pandai..

    Takdir itu boleh diubah dengan usaha.. Tapi kalau Allah nak bagi juga, pasti ada hikmahnya..

    ReplyDelete
  4. Laa...Ainil..Apasal tak call kak zu...ni mesti lepas amik cuppies ari tu kan?should have called me...sekejapan kak zu leh sampai..nasib baik u are ok..

    ReplyDelete
  5. panic... cian ko.. bahye neh... kalau aku panik cmni tak tau la pe jd kat aku huhu

    ReplyDelete

DON'T BE HATEFUL, EVERYONE IS IMPERFECT

Related Posts with Thumbnails