Monday, November 23, 2009

REUNION MRSM KK (01-03)

reunion pada 27th May 2009
tapi bru skrang nk repot.. sbb da xbusy :) hee ..reunion at KLCC specifically at : CALIFORNIA PIZZA KITCHEN
hnya 3 org al-razian jek yg dtg iaitu saya, aiza & beckham :)
dan sy berasa sgt fleshy and chunky jika dibandingkan dgn gadis yg lain huhu :((
ni kna giat work out lg...huu HOWEVER i had such a great moment with themm da 6 thun xjumpe aiza and the rest kecuali beck n severals of them ....
masing2 stadi kt diff. institutions taking diff. courses....yang hadir xla brape ramai..and rmai can't come as ade yg stadi overseas, dok jauh and bz stadi...
overall!!! i mis my fwens kt mrsm kuala klawang dlu.....windu kt cikgu2...windu time suasana skola..windu time kena jerit ngn warden gi roll-call.......windu la!!~~ huuu

wit my best buddy time kt mktab dlu : aiza nabilah





borak ngn beckham (al-razian)


aiza showing off her super long leg







p/s:bile nk reunion lg?? reunion mrsm kkb pun ckit jek yg dtg time buka puasa hari tuh..bile korg sume nk abes stady?? jom la mega alumni heee



Sunday, November 22, 2009

SCRABBLE COMPETITION


mama & abah joined scrabble competition....at Starbucks coffee in TROPICANA CITY MALL..
hurmm at the 1st place mama asked me to replace her as she was not in the mood to play..but when we arrived there, the environment excite her to play :P haha
lagipun mama & abah hari2 layan main scrabble kt PC di rumah..so mmg dorg slalu pwaktis la kan .... saya?? mls nk join sbb nk jln2 jek...so we ended up waiting for more than 3 hours there huhu
my family mmg kuat main scrabble sjak dlu...kalo gi bercuti kt mane2..mesti bwk scrabble board along and we played it in the hotel room....dan yg akan slalu menang mesti la abah...then followed by me ...ahaks... :P mama now had developed to be a good player ...quite impressive :)
in the 3 round of games battling up with other scrabblers
..mama menang skali and abah pulak won twice...abah dpt the highest score words among all of them....wow...
ainur , iman and myself lak smentara nunggu game abes, we go jalan2 around and msuk shops sana sni...pastu dok solat kt surau
then smbg jln2 lagi sampai la perot berkeroncong...huu
minum2 kt starbucks sampai kembong pwot...then smpat gak camera whoring sbb da bosan sgt...

around 6 pm, ade penyampaian adiah :)
adiah yg my parents dpt :
2 scrabble dictionaries
2 hot wheels car miniature (sponsored by TOY r US)
1 uno card

then ktorg pun gerak gi umah nenek kt Gombak..... saya & ainur masak mee goreng tuk sume org yg ade kt ctu .....rmai gak la yg ade kt ctu..... puas borak2 n lepak ... then at 10 pm...kami pun pulang ke sg besi semula da blk layan movie of TWILLIGHT kt channel star movies...
mama and her opponent


abah with his opponent


kami yg buat muka bosan and was bored like hell huhu







adiah yg da dimenangi :

hurmm nmpknya da ade 3 scrabble dictionary kt umah tmasuk yg sdia ade...

p/s:
mknanya kna slalu main tuk tajamkan pkiran....
main kt PC sajor... :) ...nmpknya ni je la aktiviti yg bru terisi tuk cuti ni ..huuu



Saturday, November 21, 2009

Untuk gadis-gadis yang nak sihat~


1.Terlalu lama berdiri - merosakkan tulang. Urat - urat sekitar kaki menjadi kembang. Liang vagina sentiasa basah.

2. Terlalu lama duduk - merosakkan lipatan daging. Akan mudah dihinggapi penyakit tua. Tubuh badan menjadi kendur.

3. Terlalu lama berjalan - merosakkan urat. Dalam pada itu haid akan menjadi tidak teratur dan tidak menentu masanya.

4. Terlalu lama melihat - merosakkan darah. Darah haid menjadi lebih kotor dari kebiasaannya.

5. Terlalu banyak tidur - merosakkan tenaga. Menjadi pemalas. Jauh jodoh.Selalu berangan-angan. Urat - urat disekitar rahim menjadi tidak kuat. Mudah dijangkiti kemandulan.

6. Terlalu riang/gembira - merosakkan usus. Mudah dijangkiti keputihan pada liang vagina.

7. Terlalu kerap marah - merosakkan hati. Cepat kelihatan tua.

8. Terlalu banyak berfikir - merosakkan limpa. Kulit muka cepat berkedut. Haid tidak menentu & dalam waktu tidur kerap mengalami sentakan kaki atau tangan. Kesihatan rahim sekitarnya mudah terjejas.

9. Terlalu banyak bersedih - merosakkan jantung.

10. Terlalu merana - merosakkan paru-paru.

11. Terlalu takut - merosakkan ginjal. Apabila fungsi ginjal terjejas, boleh mengakibatkan gejala kencing manis dan lemah jantung.

12. Terlalu kerap terkejut - merosakkan pundi hempedu. Gejala pening kepala kerap dialami. Haid menjadi tidak menentu dan pendarahan yang terkadang terlebih.

13. Terlalu banyak makan - merosakkan pencernaan. Mudah mengalami keletihan, malas dan selalu mengantuk. Liang vagina kurang bersih (semakin banyak 'ragam' lauk/makanan yang dimakan, semakin terjejas kesihatan dan kebersihan liang vagina)

14. Terlalu banyak minum minuman berais - merosakkan otot & lambung. Badan dan payudara menjadi lembik. Berat badan meningkat. Mudah diserang penyakit & tidak kelihatan awet muda

15. Terlalu banyak masa lapang - merosakkan fikiran. Kelapangan masa yang terlalu banyak menimbulkan berbagai khayalan dan menimbulkan berbagai penyakit jiwa, kecuali masa lapang diisi dgn aktiviti hidup yg positif.


p/s: note to myself :)

Thursday, November 19, 2009

Alhamdullilah :)

Kadang kita tidak sedar betapa hebatnya kasih sayang Allah buat hambaNya. Derhaka macam mana pun, jantung tetap berfungsi dengan baik. Semua itu nikmat. Alhamdullilah.. jantung ini patuh pada siapa?? Jantung ini patuh pada penciptanya, Allah.

p/s: note to myself


Saturday, November 14, 2009

Lembutkan hati

Sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara2 berikut;

i. Solat sunat

ii. puasa sunat

iii. berzikir

iv. bersedekah

v. mengusap rambut anak yatim

vi. mendengar cerita2 kesusahan orang lain

vii. membantu orang susah


P/S: ade org suruh saya berubah..posting out more beneficial things kt cni.... :)

tenx to BELACAN

i owe u the world even though u had provoked and triggered my anger ....huhu

alamak!!~ lagu2 britney masih terpasang...sgt xselari ngn my post ni huhu do respect this by pause up the widget

Saturday, November 7, 2009

UNJURAN PERBELANJAAN PERKAHWINAN (forecast)


1. Kadi :
At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu asas kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je book... . jgn dua dua gi book plak.
kos kadi : RM80++

2. Kursus rumahtangger:
Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus... . whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus.walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.
kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam:
Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan... .. pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nak book... later than that u might have a problem finding one. kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.
Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen (mungkin mahal sikit)

4. Photographer:
Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai... . dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor.
Kos : RM800

5. Kompang / Hadrah
Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice.
Kos :RM300

6. Dekorasi blok dan pelamin
Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macam istana Taj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cina mampos... . letak kacang samer kuaci sudah original beb... . tinggal nak campak kerander je kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.
Kos :RM1000

7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja
Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan? Lainlah kalau korang buat majlis kat Mac Donald's.
Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)

8. Kereta
Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter (*naik basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer... Merc ke?... Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah.
Kos: RM300

9. DJ/Karaoke
Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band. At least 6 mths mesti nak kener book.
Kos :RM850 (dengan dinner sekali)

10. Berkat
Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarang dah maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun buku,cokelat, agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.
Kos : RM3000++

11. Miscellaneous
Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunga Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar,kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik uat bungkusan, kad jemputan... ...
Kos : RM2500 ++



TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH : RM17,110

Belom termasok hantaran lagi beb... . korang pandai pandailah plus sendiri. Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ... .
SELAMAT PENGANTIN BARU!”

Jangan berenti membace di situ.teruskan pembacaan anda di sambungan seterusnye ni.

Kawin time 1987 = x1 ; RM 8000 = y1
Kawin time 2008 = x2 ; RM 23100 = y2

y = 719.05 – 1420752.35

so, kawin pade 5 - 6 tahun akan datang, katela 2015
y = 719.05 (2015) – 1420752.35
= RM 28 133.4

Peningkatan tahunan sebanyak 9% nilai perbelanjaan perkahwinan dari tahun 1987 hingga 2015. Tu kiraan kasar, xtermasuk fakta2 seperti :

a) Yuran kursus perkahwinan yg xsilap aku dh meningkat menginjak 3 angke.RM 80 rate lame.tapi kalo nk murah, kat dalam UTM boleh dapat RM 60 (membe2 ade yg dh pegi).dan tu pun xtermasuk kos kne buat medical checkup mcm yg kne buat skg kan?

b) Kiraan tadi melibatkan mereka yg berkenalan dgn org2 biase je, family biase, org susah susah mcm family aku.makcik aku berabis 30 riban taun lepas (bkn 5-6 tahun depan) even tu pn sekadar yg mampu.kalo dapat atau nknye mcm kat bawah ni:

1. Anak pompan sorang
2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat
3. Anak pompan paling jambu dalam family
4. Anak pompan kerja high post
5. Anak pompan biasa pakai barang branded
6. Anak pompan yang tastenya... berkajang-kajang kalau disenaraikan
7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus
8. Anak pompan yang rasa dirinya... lengkap segala-gala
9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif
10. Anak pompan tu pun jenis ek... semacam jer


c) Ingt, kiraan di atas xtermasuk majlis pertunangan, proses meninjau atau perbelnjaan yg dh dikeluarkan time bercintan dlu. Hnya untuk majlis perkahwinan sahaja

d) Ade jugak org belanje ni ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harganye.kalo minyak naik, naik la jgk belanjenye.dan mcm 2 lagi. Adoi…

e) ade org kuar belanje mkn RM10000 untuk 500 org mkn.tu estimate 500 org mkn tu,kalo trend bdk2 zaman skg ni kawannye merate satu Malaysia, maunye capai 4 angke?ha..….tp tu mknnye mmg mantapla.hendaknye yg cmtu, nk wat cmne?hehe


f) Tu pun xtermasuk kos budaye mananam (dalam bahase jawe menandur) di mane kite labur duit kite kat majlis org lain untuk majlis kite nnt.budaye tu kuat kat johor xsilap , dan ade kmgkinan org belah2 tu jgk yg kite dapat

g) Atau mgkin hantaran emas yg dimintaknye bagi sesetengah kawasan atau family (belah utare xsilap).


p/s: kesian kat pihak lelaki kan? ni xtermasuk cos bertunang lg tuh huhu
tenx to beckham for this info :))
i owe u 1. saya blom nk kawen.... kan i dont put much faith on marriage at the moment...nk jd cosmetic scientist dlu :)
-penat bace bku tuk exam ni- huhu

Tuesday, November 3, 2009

Share This

Share This

Posted using ShareThis

Wedges sandal baru saya




Yeay dpt juga beli kaler merah wedges sandal ROXY yg beta teringin sgt tuh!! :)
dpt murah lak tuh ..tenx a lot tyqeen!!~~~
saya mmg suke pkai wedges kasut saya mostly adelah wedges :))









kasut2 lain yg saya ade dan sy suke :)


kotorr da :(( .... hee (kna basuh)

Related Posts with Thumbnails