Saturday, November 7, 2009

UNJURAN PERBELANJAAN PERKAHWINAN (forecast)


1. Kadi :
At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu asas kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je book... . jgn dua dua gi book plak.
kos kadi : RM80++

2. Kursus rumahtangger:
Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus... . whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus.walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.
kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam:
Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan... .. pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nak book... later than that u might have a problem finding one. kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.
Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen (mungkin mahal sikit)

4. Photographer:
Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai... . dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor.
Kos : RM800

5. Kompang / Hadrah
Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice.
Kos :RM300

6. Dekorasi blok dan pelamin
Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macam istana Taj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cina mampos... . letak kacang samer kuaci sudah original beb... . tinggal nak campak kerander je kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.
Kos :RM1000

7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja
Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan? Lainlah kalau korang buat majlis kat Mac Donald's.
Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)

8. Kereta
Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter (*naik basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer... Merc ke?... Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah.
Kos: RM300

9. DJ/Karaoke
Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band. At least 6 mths mesti nak kener book.
Kos :RM850 (dengan dinner sekali)

10. Berkat
Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarang dah maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun buku,cokelat, agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.
Kos : RM3000++

11. Miscellaneous
Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunga Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar,kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik uat bungkusan, kad jemputan... ...
Kos : RM2500 ++



TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH : RM17,110

Belom termasok hantaran lagi beb... . korang pandai pandailah plus sendiri. Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ... .
SELAMAT PENGANTIN BARU!”

Jangan berenti membace di situ.teruskan pembacaan anda di sambungan seterusnye ni.

Kawin time 1987 = x1 ; RM 8000 = y1
Kawin time 2008 = x2 ; RM 23100 = y2

y = 719.05 – 1420752.35

so, kawin pade 5 - 6 tahun akan datang, katela 2015
y = 719.05 (2015) – 1420752.35
= RM 28 133.4

Peningkatan tahunan sebanyak 9% nilai perbelanjaan perkahwinan dari tahun 1987 hingga 2015. Tu kiraan kasar, xtermasuk fakta2 seperti :

a) Yuran kursus perkahwinan yg xsilap aku dh meningkat menginjak 3 angke.RM 80 rate lame.tapi kalo nk murah, kat dalam UTM boleh dapat RM 60 (membe2 ade yg dh pegi).dan tu pun xtermasuk kos kne buat medical checkup mcm yg kne buat skg kan?

b) Kiraan tadi melibatkan mereka yg berkenalan dgn org2 biase je, family biase, org susah susah mcm family aku.makcik aku berabis 30 riban taun lepas (bkn 5-6 tahun depan) even tu pn sekadar yg mampu.kalo dapat atau nknye mcm kat bawah ni:

1. Anak pompan sorang
2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat
3. Anak pompan paling jambu dalam family
4. Anak pompan kerja high post
5. Anak pompan biasa pakai barang branded
6. Anak pompan yang tastenya... berkajang-kajang kalau disenaraikan
7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus
8. Anak pompan yang rasa dirinya... lengkap segala-gala
9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif
10. Anak pompan tu pun jenis ek... semacam jer


c) Ingt, kiraan di atas xtermasuk majlis pertunangan, proses meninjau atau perbelnjaan yg dh dikeluarkan time bercintan dlu. Hnya untuk majlis perkahwinan sahaja

d) Ade jugak org belanje ni ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harganye.kalo minyak naik, naik la jgk belanjenye.dan mcm 2 lagi. Adoi…

e) ade org kuar belanje mkn RM10000 untuk 500 org mkn.tu estimate 500 org mkn tu,kalo trend bdk2 zaman skg ni kawannye merate satu Malaysia, maunye capai 4 angke?ha..….tp tu mknnye mmg mantapla.hendaknye yg cmtu, nk wat cmne?hehe


f) Tu pun xtermasuk kos budaye mananam (dalam bahase jawe menandur) di mane kite labur duit kite kat majlis org lain untuk majlis kite nnt.budaye tu kuat kat johor xsilap , dan ade kmgkinan org belah2 tu jgk yg kite dapat

g) Atau mgkin hantaran emas yg dimintaknye bagi sesetengah kawasan atau family (belah utare xsilap).


p/s: kesian kat pihak lelaki kan? ni xtermasuk cos bertunang lg tuh huhu
tenx to beckham for this info :))
i owe u 1. saya blom nk kawen.... kan i dont put much faith on marriage at the moment...nk jd cosmetic scientist dlu :)
-penat bace bku tuk exam ni- huhu

8 comments:

  1. aku lagi kesian giler nanti. nak kahwin pun susah. waaa!!!

    ReplyDelete
  2. actually kenapa tiba2 kau cakap pasal benda ni?
    motif?
    kau nak kahwin dah ke???

    ReplyDelete
  3. xde la..sje for info..kalo aku nk kawen skalipun...aku akn jemput korg sume :P hihi

    ReplyDelete
  4. makan biskut kering cicah air teh je lg senang

    ReplyDelete
  5. lor, baru tdi rse mcm ainil mcm nk pukul bahu i kat classroom tdi....ainil mara2 yea...

    ReplyDelete
  6. eh pasan lak ko muaz :P haha
    aku xviolent la..aku xpkul org ....itu assumption ko jek atau ko je yg ngigau huhu

    ReplyDelete
  7. kalau barkahwin kerana Allah x susah mcm ni.. kalau kawin ikut sunah pun mudah jer.. tapi bila kawin ikut adat mcm ni la jadinya... lepas setahun bercerai berai.. hutang pun x habis bayar lagi... so jawapan yg paling mudah kena la kembali semula kepada al-quran dan hadith... insyaAllah bahagia hingga ke akhir hayat..

    rasulullah dah katakan... 'akan tiba suatu zaman nanti barangsiapa yang mengikut sunahku akan dipandang hina dan kolot.. dan sesiapa yang mengikut adat akan dipandang mulia..'

    sudah tentulah mereka2 itulah golongan ahli neraka... nauzubillah...

    so.. jawapan ada di tangan kita.. nak ikut al quran dan hadith atau nak ikut adat? tepuk dada tanya iman... klau tanya selera confirm la nak ikut adat kan... tapi ingatlah.. sesungguhnya siksaan Allah itu amat pedih.

    wallahualam.

    ReplyDelete

DON'T BE HATEFUL, EVERYONE IS IMPERFECT

Related Posts with Thumbnails