Sunday, August 22, 2010

Bulan Puasa Mulut Jangan Puaka

huhu agak controversial title post ni ye
kali ini serius
sekadar peringatan tuk dri sdri juga
bulan Ramadhan ni bulan Mulia
syaitan nirrajim sume diikat
yg tggl hanya NAFSU yg besar ni
NAFSU amarah
NAFSU nk mengumpat
NAFSU nk mkn itu ini
punya la hebat nafsu ni

ohh nafsu baran saya ni
oh ainil anda tuh da la garang
sampai kt skola dlu org pggil saya TIGER
CIS! punya la garang n tegas KOT huhu

itu dulu
tapi skang da matang ckit
bile marah asyik dok diam2
dok jauh2 dr org
pastu nanges sorg2 sbb geram sgt
(tu je mampu) alahai biase la pmpn
kalo marah
so far xmembinasakan sesiapa
binasa dri sdri jek kot huhu
pjuk jek da senyum balik :))

kecuali satu ni yg akan menimbulkan kemarahan beta!!! muahaha
MENGUMPAT!! benci gler la kalo org ngumpat psl kite kan
pastu terbolos ke telinga kite huhu (mmg xhebat la org ni ngumpat huhu)
mmg org ni mmg pemutus silaturrahim la
kawan sdri ni wat cmni
kite tlg dia mase dia susah
kite supportive sgt terhadap sume dia buat
tapi! dia pulak suke tgk kite jatuh
ni la penyakit hati nama nya
mmg sentiasa ade dlm masyarakat MELAYU
tu yg mls nk socialise sgt huhu
dok diam je wat hal sdri pun ade org nk mengata nk fitnah
adeh
pastu bile nk bertentang mata ngn kite takut2 plak tuh (pelik-mula berfikiran negatif) hauhau
rupe2 nya btol!! kantoi!! ngumpat psl kite td ..ptt la strange je dia ni
org da wat dose cmtu la
org EDUCATED pun wat cmni ke??aduh kecewa lg

ade tuh gi tilik tgk muka kite ngn teliti
then bole dikutuk or ngata muka kite ni berjerawat lak, open pores lak,
haha uncivilised mentality sgt2 kan???
yg sdeynya mereka2 ni MUSLIM , my own kind which is MALAY juga
adeh kecewa tau
lagi satu!!plss people!! stop BASHING others
kalo ye pun marah
jgnla aibkan sesama Muslim ye...
advice baik2 better personally ke
xpyh la sebar cter, then bila si subject dgr hasil pembiasan umpatan tuh trus MAKAN DALAM
baru la nk confront and trus terputus la silaturrahim (msuk neraka jahannam woo balasannya)
kalo da sakit hati..dgr nama dia pun rase nk sumpah dia jadi I-PHONE jek :P hehe
sabar je la ye..bkn kena pkul pun kan?? hehe

ONCE AGAIN, I'm not trying to be some "GOOD-WELLMANNERED" or to received whatsoever trophy. :) i'm imperfect either
saya ni bknnya nk pretend baik, i repent and insaf
di saat ketika ni mmg jrg bertemu rakan
masing2 dgn kehidupan sdri
it slows down activity 'mengata-ngata' ni malah xde lgsg da nk ngata2
saya suke :)

Seorg Muslim bertanggungjawab menjaga lidah dan tangannya terhadap Muslim selainnya
Tidak Halal org Islam mengherdik/menzalimi org Islam selainnya...
Siapa suka membicarakan kelemahan seseorang Muslim, maka Allah akan membicarakannya pada hari Kiamat..


p/s: syg semua org Muslim
xkira ape jua jawatan, usia, status, warna kulit, susur galur
lega tau bile ke mane2 bertembung ngn sesama Muslim
memberi salam
berbals senyuman
berpelukan
dan solat bersama :)
i feel safe n secure :)
mohon kemaafan kepada semua




5 comments:

  1. apa lagi yang mampu aku luah? semua dah lengkap dinyatakan ^_^

    ReplyDelete
  2. musuh utama di bulan puasa adalah nafsu..
    ayuh kita mengawal nya.
    :D

    ReplyDelete
  3. Biarkan org umpat kita.. dosa kita dia org yg tanggung. apa nak heran.

    ReplyDelete

DON'T BE HATEFUL, EVERYONE IS IMPERFECT

Related Posts with Thumbnails