Thursday, November 25, 2010

Anda sering mengambil panadol atau paracetamol?? ini ade solution untuk mengurangkan effect dadah ini thdp hati anda..


Pengambilan painkiller seperti paracetamol atau aspirin adalah satu perkara lazim bagi pesakit migrain/meredakan sakit2 biasa atau sakit kepala ringan dan sebagainya...
Tahukah anda?? pengambilan yg kerap dan berlebihan daripada dosage biase iaitu 30 biji 500mg paracetamol dalam 24 jam bole menyebabkan paracetamol hepatoxicity (liver damage). Paracetamol adelah sejenis dadah yg sgt powerful dan sgt toxic kepada sesetengah mamalia seperti kucing kerana kucing tidak mempuanyi sejenis enzim untuk break down paracetamol...Manusia mempunyai enzim khusus tuk break down paracteamol yg terletak di organ hati...dosage tuk 500 mg tuk sebiji pil sbenarnya sudah sgt tggi apatah lg pengambilan dua biji paracetamol (iaitu 1000 mg)
Organ hati perlu berkerja keras untuk menyahtoksikkan paracetamol, dan paracetamol yg berlebihan adelah racun kepada hati. Dan pengambilan yg sedikit tapi kerap juga dikhuatiri akan mengundang bahaya kepada organ hati kerana sedikit2 lama2 jadi bukit (accumulation within liver).

Oleh itu, antidote yg paling baik adalah glutathione yg akan re-generate body system kite untuk menghalang kerosakan hati seterusnya mencegah paracteamol daripada merosakkan organ hati anda...

Di mana mahu cari glutathione?? approved by KKM ...xde lgsg negative side effect
Klik link di bawah:


dengan setiap pembelian sekotak KB atau gluta prime...
anda akan menerima free gift istimewa..


Friday, November 12, 2010

Military scientist



I've thought about my future career and I wish I'll be one of these:
1. Military scientist (I have to join armed forces and pick Biomarine or Defense Technology)
2. Pharmaceutical biotechnologist (inventing drugs/antibiotics/medications)
3. Iron-woman :P (by joining ironman competition- this is for myself!!)
4. Cosmeceutical biotechnologist (making breakthroughs in scars healing)....

either one or everything!!!!huhu sounds impossible rite? have to work my ass really hard for these lol..

Pray for me..... still working on it.. still materializing my dreams in order to helping human race..because a young scientist is much powerful than 20 politicians..

Let me tell you what scientist do :
for instance: (from what I had studied in my degree course):
Scientist breed goats that produce spider silk (known as SPIDER-GOAT)
These goats produce spider silk protein in their milk (spider silk fiber).
This fiber is strong, elastic and so beneficial for medical uses as for making artificial ligaments, tendons, eye suture and jaw repair. The most magnificent way is making them into bulletproof vests for armed forces !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


p/s: my mum always said..tlg la acting mcm pmpn ckit bile dok umah....hehe sebenarnya nil ni tomboy gak tau (i've been one till 13 years old - sampai doctor asserted me as a hyperactive + aggressive kid)
Now, I'm way much different....Now , I'm quite good in concealing my true-self kot
skang org tgk gaya pun cam xseswai jek jadi askar haha
xpe la..biaq pi la org nk ckp ape, as i'm already a soldier and a fighter to my own self
xpe la..jadi civilian pun ok but still working for military huhu sbb my dad is already an army officer (I've got the overview from him)
wanna be more masculine yet feminine ..cmne tuh?? huhu
join armed force la! haha



Thursday, November 4, 2010

Janganlah pakai GARNIER lagi -BAHAYA

too bad i've remove the e-mail from Chris Gibson...kalo x, bole tunjukkan buktinya kt korg sume huhuhuhu!!!
tapi ini nasihat saya
(nasihaT jek-klo xnk ikut pun xpe peace) tp i'm concern bout skin health of you .....PEOPLE!! pttla slogan dia TAKE CARE...rupenya u really have to put so much care before using it pun!! aiyakk

OK!! this is my advice based on my readings and what i've learned and studied.....
GARNIER products are not really good to our skin...termsuklah hair products of GARNIER
tapi produk2 GARNIER yg we usually apply on our skin (yg ade duta favret kite kt TV tuh-i like fahrin n lisa :P) yeah it looks good and affordable kan?? TAPI produk ini
adelah unsafe tuk skin kite!!! kenape??

1. contain chemical ingredients which is harmful to your skin- different country allow different chemical ingredients to be used in and admitted into their country, so produk2 GARNIER ni kandungannnya slalu akan di-modified mengikut requirement setiap negara.
cthnya: GARNIER fructis: in certain countries it contains methyisothiasoline... That stuff has just recently been banned in some european countries for having REALLY bad effects on pregnant women. It's supposed to increase shelf life for shampoo.----bau je fruity....tp berbahaya uolsss~~~!!!

2. dan ade byk lagi chemical ingredients mcm sulohate and phosphorous yg menyebabkan kulit sensitif akan jadi lagi truk -sorry! most people dont know that these store products are bad and contain harmful chemicals but by adding baking soda it can help a little and it cleans your and make it sqeeky clean for a fresh start from all those nasty oils and chemicals in your hair. bukan itu sahaja, ade metal ingredients dlmnya which is really2 bad and a BIG NO !!!

seriously lupe nk save file and nama main chemicals tuh tuk tatapan/rujukan anda........ sorry again
dan sesetengah org xjadi ape2 pun bile pkai GARNIER....this is becoz different people has different skin tolerance....so don't waste your money....and damage your skin/hair
slalunya dermatologist kalo tgk ingredients kt sebarang cosmeceutical products, dorg da ley tahu da which is safe and unsafe for society..


p/s: DR.MURAD pun xley pkai...berhati2 lah dgn sebarang produk yg anda guna...pastikan approved by KKM
lg2 produk pemutih keluaran tempatan yg byk skang ni..huhuhu
nak kulit cantik??? gunalah produk yg diperbuat drp bhan2 organik....setidaknya, gunalah petua2 lama tuk jaga muka
cthnya: nk hapuskan jerawat and kurangkan parut: buatlah mask drp sap aloe vera + madu asli....
madu adelah antioxidant dan ade anti-microbial properties
madu mmpu menanggalkan sel2 mati dan membuang bacteria pada wajah...
aloe vera - adelah THE FRUIT OF THE EARTH- mempunyai healing properties yg kuat seperti gamat dan jgn lupe bace bismillah
slmt mencuba!



Tuesday, November 2, 2010

Gigi Bongsu

Seriously!!! Its like watching child birth!! when u watching wisdom tooth extraction video!!..awuuuu
nil akan tgk or cri2 info ttg sesuatu dlu sblm gi buat sesuatu
so skang ni ngan sakit giler gigi geraham bongsu yg tumbuh senget kt blkg ni huhu

excruciatingly painful da ni...sakit woo sampai rse susa da nk tdo ....sakit dia sampai membantutkan sume kerja dan pemikiran huhu rse nk demam, sakit kepala...sakit gigi ni ley effect saraf mata tau kalo xdirawat...
sakit woo..mkn painkiller pun kejap jek effect dia.hhuhu dan xsuke mkn painkiller or drugs ni melainkan kalo la da melampau2 sakit sbb xmo organ hati saya berkerja keras detoxify pe yg ptt....
hmm nk mkn pun da xde slera
ainil pkai braces (da nak buka beberapa hari lagi -insyaAllah) at the same time gigi bongsu juga da tumbuh tp had been impacted by the other teeth sbb pkai braces...dlu nk pkai braces pun da cabut 4 btg gigi..so rse i can hold the pain kot for this coming minor surgery
removal of wisdom tooth ni lain ckit dr cbut gigi biase sbb dentist akan potong gusi ckit tuk keluarkn n potong keluar gigi bongsu n akarnya.... harap2 la dentist kasi bius byk ckit hehehe

cth image gigi bongsu tumbuh senget


lg satu..ni pndapat nil la.....nil suke dentist lelaki tlg cabut gigi sbb dorg ni kuat mencabut..skali rentap jek da tercabut hehehe..(pendapat ok! bkn gatal!) xsakit sgt.... well it depends juga..ikut naseb sbb ade kwn merungut dpt dentist pmpn , dentist tuh soh dia bertenang padahal dentist tu yg xley bertenang sbb xdpt2 cabut gigi dia dri tadi ..hehehehhe....tgn dia xckup kuat merentap gigi tu keluar katenya (si pesakit la) kesian dia merana
tapi cabut gigi bongsu xperlu kot aksi merentap sbb just boley cut skit gusi and bole trus cari mane akarnya..dan gusi akan dijahit semula......itulah manusia..mmg la trsgt complex..tenx to technologies hehe


p/s: sakit ni..ngilu sgt ..nk gi dentist arini kul 7 pagi hehehe
bersemangat ...geram ngn gigi bongsu kiri ni....hehehe
kasi cabut sama dia


Related Posts with Thumbnails