Tuesday, August 16, 2011

Kenapa pilih MLM untuk jadi cepat kaya?

Saya xarif dlm selok belok bisnes multi-level marketing..tapi kt Malaysia ni MLM da macam trend sgt2 sampai da boleh dikategorikan sebagai tiket utk jadi jutawan..tanya kiri kanan je hampir sume da join pelbagai bisnes MLM..ade yg da penah join sampai 7 bisnes MLM, tp kandas juga, ade juga org dah berjaya dan ade yg still struggling cari network utk capai target.

Sejak masuk alam pekerjaan ni ..rakan sekerja dan ade juga rakan2 lain ajak masuk MLM yg dorang da masuk..ade yg pancing kate jemput pergi tgk 'seminar keusahawanan' percuma. Rupanya bila da sampai bru tahu ni skim MLM. Mula2 tertarik sampai malam tu susah nk lelap sbb leaders dia ckp kalo xmasuk cpt2..kite sdri yg rugi. Ade yg dlu keje hebat2 sggup berenti keje sbb nk focus fulltime dlm bisnes MLM..mmg unbelievable la. mmg kagum..bile balik je saya terus tnya parents and buat research sendiri.

Masa business talk tuh, dorg ni sampai suruh kite berhutang ngn bank utk masuk pakej yg ditawarkan kalo xde modal. Sah2 la kalo kite pinjam duit dkt bank kite kena bayar interest nanti...kat situ dah riba' dah..ades. ade ke personal loan ke mane2 loan yg 0% interest mcm installment payment plan tuh??? KALO ADE pun..saya pun xsggup berhutang ngn bank time usia muda2 ni. kalo xbayar mau kena saman. bukan takut nak amik risiko, sbb nak berniaga ape pun mmg nk kena ade modal..nk kumpul sdri modal tuh tggu sampai bile baru nk ade modal sdri? berhutang mmg suatu usaha yg berisiko tapi tu lumrah dlm bisnes sblm dpt pulangan tuk bayar kembali hutang. Bunyi macam sama juga la kalo kite nk melabur ASB sampai sggup berhutang sbb nk collect dividen lumayan jek. huhu

Kalo student lak nk join, ade yg sggup guna duit PTPTN atau biasiswa MARA atau elaun yg dia dpt sbb dok sibuk nk jadi jutawan muda juga. Kalo anda ni dapat tajaan MARA, toksah la dok pkir nak jadi jutawan dlu, belajar la sampai khatam sbb tu la tggungjwb anda. duit elaun MARA tuh adelah duit rakyat. Nama pun MAJLIS AMANAH RAKYAT. so tlgla jadi amanah ckit.. belajar tu kan ibadah, bile buang mase dok cari network, ape yg dikendong keciciran.

Tapi kpd yg pandai manage dan da jadi jutawan, saya ucapkan tahniah dan syabas. kepada yg masih berusaha, all the best kpd anda.

Saya buat research sebelum nak masuk walaupun da banyak kali pergi training sbb kawan pujuk sangat2 dan bebel2 kat saya. Tapi still status tergantung lagi ni sbb rase was2 sgt. I don't feel this is right sbb benci dengar words UPLINE dan DOWNLINE. .tp best gk..byk blajar drpd MLM ni..terutamanya dari segi cara berkomunikasi dan convince org tuk join.

Tawaran dia iaitu: PULANGAN LUMAYAN dgn USAHA YG SKIT...mmg mudah jer saya rase nk tertarik!! hoho
Cuma awal2 je kena kerja keras la. Bile tgk, dorg jual produk dgn harga yg terlampau mahal drp harga kos so tu da dikira syubhah. DAN! org yg sng kaya adelah org yg merintis bisnes tuh la..downline yg btol2 kt bwh tu la paling kesian..yg top skali tuh makan duit bukan atas usaha sdri dan bole goyang kaki..tu yg sbb bile nk msuk jek rase xsggup sgt..bukan malas nk usaha..tapi sbb nk kaya mcm upline-upline tuh..kite rase motivated nk usaha.
.tapi x bagi saya...saya akan rase lebey de-motivated bile terkenang buat bisnes dok kayakan org atas..bukan busuk hati cuma rase resah sgt nak masuk la..rase mcm bnda ni xpatot berlaku lagi2 kt negara Islam sbb rase mcm ditindas pun ade. Saya pernah bekerja di salah sebuah multinational company yg ade business/investor relation dgn Middle East, bdasarkan experience buat research hari2 ttg sume industri & syarikat2 di sana . So far, dekat Timur Tengah blom develop lg sistem piramid atau MLM dan bile saya try nk search hukum Islam ttg MLM kt sana..mmg xde source. Serba sedikit msuk MLM maybe kena gak menipu tuk cari downline lepas tu maybe produk tu overpriced atau overcharged. Bile dapat keuntungan, bedasarkan akal fikiran saya, this is totally against Islam. Tapi xsume mcm tuh..so dats why la kena phm btol2 system dia. Tapi saya sebenarnya stil konfius ni. huhu

At the moment. saya fikir lebey baik buat business sbenar, jual bnda atau servis sebenar pada harga sebenar. Saya stick to sunah Nabi kite yg meniaga dgn cara sbenar dan memilih sumber rezeki yang xmeragukan. Sbb saya ni dalam keraguan.
Kalo kite ade ilmu, kite share dan kita beri tunjuk ajar. Tlg komen serba sedikit ttg pengalaman anda if you care. I'm not bashing any particular MLM company. Just bagi pendapat jek. CORRECT me if I'm wrong sbb MLM ni bisnes lebih krg je mcm bisnes konvensional. MLM juga ade sales target mcm bisnes biase. Dan keje biase ape pun kalo makan gaji mesti la ade system overriding which is similar to MLM ape.. sbb keje makan gaji pun kite kena contribute service tuk kayakan syarikat (overriding la tuh- taking financial control and profit) . Kelainannya, cuma kite ni ade basic salary..xkan la selama2nya nk mkn basic salary. its too basic, so xdpt la nk nikmati sgt.




3 comments:

  1. they say, MLM is going to be something like insurance nowadays in the future! wallahua3lam :)

    ReplyDelete
  2. memang buat business sebenar lagi puas hati dan berbaloi Nil. bukak kedai makan etc. sekurang2nya, makanan tuh memang keperluan utk hidup. tak perlu modal besar2 sangat, cukup la modal yg kecik sebagai permulaan.

    dan yang penting, halal,berkat dan adil!

    ReplyDelete

DON'T BE HATEFUL, EVERYONE IS IMPERFECT

Related Posts with Thumbnails