Monday, December 30, 2013

AWAS!! Ubat Gigi BERACUN!

Bagaimana nak tahu ubat gigi anda beracun??

1. Made in CHINA (lihat manufactured by)
2. Mengandung DIETHYLENE GLYCOL  (DEG)
- sejenis bahan pelarut dlm radiator kereta, agen pemekat mengantikan glycerin, toksik - menyebabkan sistem saraf lumpuh
3. Kombinasi kriteria dua di atas maksudnya itu CONFIRMED beracun!! 

SEHINGGA KINI, 50 org di PANAMA telah meninggal dunia kerana keracunan bahan ini

SEBENARNYA, pelbagai negara di dunia sudah MENGHARAMKAN semua ubat gigi BUATAN CHINA! DI PASARAN ANTARABANGSA sudah lama diharamkan. Tapi di Malaysia ianya  ada dilambakkan dengan harga murah.

CONTOH UBAT GIGI YG DIKILANG DI CHINA:

1. DARLIE dwiaksi (kotak hijau)
2. COLGATE kayu sugi


Semak info yg tertera pada belakang kotak sebelum mebeli ubat gigi

info derived from ppim: www.muslimconsumer.org.my


DEG ni juga digunakan sebagai pengawet makanan di dalam sesetengah makanan.

Symptom keracunan DEG merangkumi 3 peringkat:

Peringkat 1: sakit abdomen, loya, muntah dan cirit birit, tekanan darah rendah, gangguan mental yg minor

Peringkat 2: Lazimnya 2,3 hari keracunan akan menyebabkan badan menjadi lebih berasid dan ini menganggu banyak fungsi metabolik seperti kidney failure dan mslh jantung

Peringkat 3: Koma, fungsi sistem dan organ abnormal, paralisis (hilang daya pergerakan dan fungsi saraf termsuk reseptor deria dan rasa) 


p/s: Gunalah produk tempatan yg lebih diyakini status halal dan logo halal JAKIM

Wideshawls untuk dijual / for sale RM20 each!

Visit us at Naisha Sukaafu fb page or instagram: naisha_sukaafu
Colourful fancy wide shawls 

Wednesday, April 3, 2013

Cenderahati Herbalife bawah RM5


As-salammualaikum, saya membuat cenderahati herbalife pyssla beads, contoh sperti di bawah ni: 





















Untuk order design lain ini pun boleh. Rakan saya Mardiatie di herbalife pun membeli drp saya sebagai cenderahti kpd downlinenya.

Selain itu, kami juga menjalankan perniagaan printing sekiranya mahu buat custom tshirt herbalife atau lain2 c3nderamata seperti beg telekung, tshirt muslimah, cap, payung, thumdrive and lain2 sile ke hubungi saya di eve_proxima@hotmail.com

Thursday, February 7, 2013

4TH BATCH durian crepe -gune santan

Practice makes perfect! yg ni paling sdp!! haha

Wednesday, January 30, 2013

My 1st homemade durian crepe

Today da ter buat durian crepe
Sy gune durian kampung je tp sdp sgt!!
Whipped cream pun buat sdri. hehe 
Sume study kt internet je.
tp Agak comot la sbb kulit dia sgt delicate.
Senang je terkoyak kalo xlemah lembut time melipat tu,
sje experimenting gune several colours of batter:





Jomla cube! Tapi seriously recipe saya lain ckit drp org lain sbb modify sdri. 
Kulit dia senang nk buat mcm buat pancake. Saya xgunekan susu segar pun cuma gune santan ckit + susu cair (tin). 

Whipped cream pula beli cream kt pasaraya then tmbah gula. Whip sdri je cream tu sampai kental. 
Jgn bubuh essence vanilla byk sgt kang pahit la pulok batter aka. kulit crepe nyer.


weeehoo, nk cube gabung kaler pasni. nk try buat kaler lain gak hehe 
Related Posts with Thumbnails