Monday, December 15, 2014

Dugaan mengandung- Buat laporan polis apabila penghutang degil nak bayar

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Pasal duit, adik beradik pun sanggup bergaduh dan berbunuh-bunuhan.
Pernah tak korang alami situasi apabila penghutang degil nak bayar atau ngelat nak bayar hutang duit??


Saya mengalami isu ini banyak kali tapi setelah mendapat nasihat daripada seorang rakan yang berpengalaman dalam menuntut hutang ni. Rakan tersebut pernah membuat laporan polis kerana seorang rakannya berhutang hanya RM200 tetapi apabila mesej dan call tak pernah balas dan angkat call. Setelah memberikan maklumat nama dan no telefon kepada pegawai penyiasat, pihak polis telah menelefon penghutang dan bertanyakan tentang kebenaran isu ini. Ternyata esoknya penghutang pun memulangkan jumlah wang tersebut kepada pemiutangnya.   -LAPORAN BERKESAN & KES LANGSAI.


Saya juga telah membuat tindakan yang sama iaitu mebuat laporan polis TETAPI setelah dimaki hamun oleh penghutang. Saya ketika itu memang agak terdesak kerana merupakan fulltime student sehinggakan berkira2 utk membelanjakan wang selain daripada keperluan makan dan isi minyak dan saya sering dihantar ke luar kawasan oleh pihak universiti untuk jalankan kajian. Nak top up kredit hp pun berpikir panjang kerana elaun dari uni belum masuk lagi, tak dapat mesej dan call si penghutang tersebut, saya minta tolong suami tuntutkan dan masuk campur isu ini kerana selama ini saya call dan mesej org tu wat dunno je dan tak pernah berbincang mengenai jumlah wang  saya yg sebenarnya yang dia masih pegang. Penghutang merupakan bekas rakan kongsi bisnes dan masih menyimpan syer saya dan memasukkan syer tersebut di dalam asb loannyer. Saya begitu percayakan dia dan terlampau tak paham kerana dia tak pernah mahu bincangkan dengan jelas tentang pembahagian keuntungan bisnes (syer) seballiknya saya pun telah bersetuju membenarkan dia membayar hutang secara ansuran tiap bulan sejak sebelum saya berkahwin lagi. Tapi yang hairan nya gajinya mengjangkau rm6k tetapi masih mahu bayar sedikit2 macam tak ikhlas pun nak bayar. Mula2 RM250, pastu RM100, pastu 2 bulan tak bayar, pastu tnggu lagi masuk 3 bulan tak bayar2 juga.
Saya pun naik tak faham dan tak tahan dengan sikap buat bodoh je bila saya hubungi dia. Bila reply mesej saya ayat-ayat dia macam nak gaduh dan kasar.


Setelah mendapat nasihat daripada suami dan ibu supaya suruh berpecah kerana nampak hanya saya je kena datang kepada dia dan jalankan bisnes. Saya pun berpecah drp dia.
 Lagipun selama berniaga dengan dia ni, mmg permulaannya dia yang keluarkan modal lebih banyak daripada saya. Tapi saya yang telah buat semua rekod dan saya sendiri pun telah keluarkan modal belanja untuk sewa tapak2 dan servis2 fotografi, tambah beli stok, angkat barang, isi minyak ke sana ke mari dan menjual-jual di serata tempat. Dia masih fikir dia superior dan duduk je terkangkang tiap2 bulan minta keuntungan untuk kumpulkan dan masukkan dalam asb nya.  Hanya saya je yang kena datang ke rumah dia setiap kali meeting padahal jarak rumah kami tu agak jauh. Dan kenapa nak perlu tipu kalau malas. Dia tipu kereta dia  kena hantar workshop padahal hari tu hari Ahad saya nampak je kereta dia ada di rumah dan masih mahukan saya ambil dia di rumahnya untuk ke kedai pembekal bersama dengannya. Dan kenapa nak berkira sangat dengan saya kalau dia boleh sahaja ambil berhelai2 produk jualan untuk kegunaan sendiri setelah mengaut keuntungan padahal dia tak usaha langsung buat sales dengan alasan malu dan malas nak jual kat kawan2 yang bakal menilai dirinya. Saya dah rekod setiap transaksi dengan amanahnya untuk dikumpulkan dan rolling utnutk dihantar kepadanya untuk dikira dan semak. Ini bukti saya telah buat laporan polis, setelah suami saya sms secara pedas kpd dia utk tuntut wang tersebut. Dia melenting dan terus menghubungi hp saya dan memaki hamun saya dengan kata2 kesat seperti bangsat. Suami yang boleh terdengar kata2 dia telah merampas hp saya tersbut dan terus bertanya kpd dia kenapa buat mcm ni?  dan berkata semmgnya dia tak layak berkawan dgn saya. Dia pun berkata2 kesat dan maki suami saya dengan perkataan yang lagi superkesat sambil terjerit2.. suami saya rase mcm nak pekak da. suami saya tak tahu nak balas apa. Dan memarahi kembali dia dan kami terus mebuat laporan polis. Dia ada sms tapi minta maaf sebab menyesali perbuatannya. Kami memang bole maafkan tapi kami takkan bole lupa.

Suami saya masuk campur kerana isteri dia ditipu. Mak kpd rakan saya ni pun masuk campur dan memburukkan lagi keadaan dgn memfitnah famili saya macam2...Dan yang paling best si penghutang herdik tengking saya tanpa usul periksa padahal selama ni nak ajak berbincang pun buat stonecold je. Sabar je la...  Ini dia salinan laporan polis:




Saya telah dinasihatkan oleh pegawai polis tersebut supaya jangan terlampau naif, baik dan percaya dengan orang mengenai isu wang ringgit ini. Polis cuba menghubungi penghutang tetapi dia seperti biasa tak suka angkat call.
Saya masih tak dapat lagi duit yang penghutang tu hutang sebab dia rasa dia boleh terlepas cari saya nanti di Padang Mahsyar, saya berniat nak tlg dia supaya tak terseksa di hari akhirat/ alam barzakh nanti. Kerana roh penghutang akan tergantung di antara langit dan bumi dan orang yg mati syahid dan masih berhutang takkan diterima mati syahidnya.


p/s: Panduan dan pengajaran - rakan sendiri ke, keluarga sendiri pun boleh tikam kita dari belakang.

Tuesday, October 21, 2014

Jubah fancy dari Mesir . Murah2

Range harga dari Rm65- 150

                                                  RM65

                                               RM65

                                                  RM65

                                                 RM65

                                                  RM150

                                                            RM75 - lycra



                                                         RM65

                                                         RM65

                                                    RM65
                                                         RM75


Order at: eveproxima@gmail.com or Visit our fb page: Schal Haus 

Jubah eksklusif Turkish style

Trench coat style jalabiya . Made in Egypt RM180 each
Jubah butang daripada Mesir. RM180 termasuk pos.




Tuesday, October 14, 2014

Biotechnology student wanted

We are looking for: 

Graduate Research Assistant for FRGS Project
Qualification : B.Sc (Biotechnology)
CGPA > 2.75
Requirement : Malaysian with strong interest in research and laboratory work
Expectation : The candidates will be required to register MSc at Universiti Sains Malaysia
Workplace : Universiti Sains Malaysia, Penang
Job Scope : To assist the project leader in conducting experiments, analysing & interpreting data, writing reports & scholarly articles as well as in project management
Availability : Immediate
Project Title : Influence of glycerine pitch on the mechanism of regulation of 4HB monomer compositions in the poly(3-hydroxybutyrate-co-4-hydroxybutyrate) biosynthesis
Research Area : Biochemistry /Fermentation Technology/Molecular Biology
(Fresh graduate will be trained and is encouraged to apply)
Allowance : Monthly allowance between RM1500 to RM1700
Interested local candidates are invited to email CV to Dr. Hema Ramachandran (Email: hema.ramachandran@qiup.edu.my)
Phone Number: 0163111298

Wednesday, September 17, 2014

URGENTLY NEED MONEY ? Don't rely only on banks ...




Do part time job to earn RM1000-4000 a week.
Only key in data into our database. Acquire data and info from Malaysian Citizen only.

pm me for more info: eveproxima@gmail.com

Friday, September 5, 2014

Biotechnology PHD opporturnity in UPNM (National Defence University of Malaysia)

Attention to all biotechnologist/ biomeds out there. Foreign or local.

We are looking for a PHD candidate in biopolymer/nanotechnology/biomedical/biotechnology completed 1st class degree honours or master degree to join us here in National Defence University of Malaysia.

Research Title: "Fabrication of Polyhydroxyalkanoate/Graphene-Silver Nanocomposite Fibers: Towards the Development of a Biocompatible Antimicrobial Scaffold" under MOSTI grant.


Kindly pm me at : eveproxima@gmail.com to know further :) 

Thursday, September 4, 2014

Surah-surah for pregnant women

Assalammualaikum,

Alhamdulilah... 
I am a pregnant mom now and my father in law had advised me to read Surah Yusuf, Maryam, Luqman and Muhammad every single day (whole surah each of them). In addition, I can supplement Surah Yassin, Kahfi, Taubah, Mulk, Sajadah, Al-fatihah 70x and other beneficial surahs and zikir as my regime. 

Different and various information regarding which surah can be read during pregnancy can be found on the net however I do not prefer to learn Islam from the Internet (unless clear fatwa by a trusted Islamic bodies or from an ustaz or ustazah himself wrote them).  The best way to ask those questions is through a real and multiple ustaz or ustazah through meeting/trusted online conversation,  not from virtual and imaginary ustaz internet as anybody can claim he/she is an Islamic teacher. Normally, I consult my father in law as he is an ustaz and Imam of a mosque. 

Seriously, our dependency towards knowledge on the web sometimes had reached extreme ridiculousness. Muslims forgot to reach the Quran and Hadis as one of the knowledge source. Even though not all info can be acquired from Quran and Hadis, we cannot simply believe 100 %  on whats on the net, unless they quote the articles accordingly from the Quran and Hadis and other references.  

p/s: Be careful sisters and brothers in surfing and browsing the net. Be wise and refer many articles before you conclude something and share it to others. 









Tuesday, August 26, 2014

Photocatalytic degradation and adsorption studies + PHA

Hi!!! If anyone out there wanted to share your ideas or papers regarding polyhydroxyalkonoates (PHA) in the application of biotechnology mainly in environmental /maritime/ military biotech/ chemistry/ nanotechnology. I am biological sciences researcher in National Defence University of Malaysia. Kindly email me at eveproxima@gmail.com

I will be glad to share mine too :) 


Wednesday, August 13, 2014

Whats in Pekan Parit, Perak?

Assalammualaikum. Last week we went to my father in law's hometown in Chopin Kanan, Parit. The trip to Pekan Parit in search for groceries was mindblowing as the small town is very tiny and very traditional and very basic! The facilities are very simple and basic which include small gov clinic, small gov internet centre, Peladang office, cute orange Mosque, a yellow small clock tower, few rows of shoplots filled with diverse range of businesses. Its very essential to the locals here to pay up bills and do their shopping. Located next to Sungai Perak, which is the habitat of local crocodiles and water creatures, the town is very peaceful and kawaaaiiiiiii!!!! In my opinion, Its really lovely to get to know Parit as it is now however my husband said it is boring!! Haha . Here are some photos of the cute rural town: 












p/s: small and steady yet meaningful to the locals 


Wednesday, July 23, 2014

Jubah lelaki rare dari Mesir!!!!!

Salam. Sile tgk instagram: schal_haus untuk browse products kami. Tq




Tuesday, July 15, 2014

Jubah Lelaki dari Mesir.


Jubah Lelaki untuk dijual di fb page: Jubah Abaya Mesir PakWan, range harga Rm70- RM140 shj. kain bermutu, selesa dan fabrik satin lining serta sejuk dipakai.  Jubah beberapa jenis dengan hoody atau zipper atau biasa .
     

Thursday, July 10, 2014

Chemerong + Berembun + Langsir TRANS EXPEDITION

End June OF 2014, my hiking group Perompak Gunung organized this trip to Dungun, Terengganu.

The journey ascending to Mount Langsir was 12 hours of strenuous hike to the pinnacle.

We started from Hutan Lipur Chemerong Entrance and made our way up to 3 peaks within one day.

We were glad to witness the Highest Waterfall in Malaysia.. clear green rivers... untouched primary rainforest and beautiful Bonsai Garden near Berembun peak. Spectacular experience I have ever had!!
Enjoy the photos:



Air Terjun Lesung 




                                               Abandoned broken bridge in the forest


                                                               The majestic waterfall



                                                                 Bukit Taubat (Repent Hill) -taubat xnak naik da haha



                                                              Bonsai Garden


                                                            Our campsite


                                                           

                                                                  Pitcher plant- dunno which species






On top Of Mount Langsir. Down there is the highest waterfall  free fall, 


p/s: Stay tuned!! I will

post more on my previous hiking trips!!

Monday, June 16, 2014

Hiked Bukit Tabur for a photoshoot session #throwback


It happened last year, during the election period. I hiked Bukit Tabur to capture some photos for my blogshop.

Its kinda sound crazy.... but IT WAS REALLY FUN ..
These are some of the best photos that I can share here: 

Credits to : Omaroza









p/s: I love mountaineering and jungle hiking. Love blogging as well - being minimalist & not too wordy in writing.. Will post more of my previous trips after this. 

Related Posts with Thumbnails